Nationaal Congres Duits

 

Project

op 9 maart op het Nationaal Congres Duits in Lunteren twee keer een presentatie gehouden over ideeën en een speelse omgang met de Duitse taal in het onderwijs. Geen handouts verdeeld, maar via deze webpagina de mogelijkheid voor deelnemers open gezet om teksten en media’s te downloaden.

Beste mensen,

van harte bedankt voor jullie aandacht op mijn presentatie op za 9 maart in Lunteren.

Zoals beloofd, hier enkele stukken en ook de heele presentatie als PDF.

heele presentatie 111 sheets PDF 11 MB

Een vraag

aan jullie allemaal: Graag ontvang ik een kort feedback op mijn gehouden presentatie per mail.

Delen

Wie er enkele delen zoekt, hier alvast een begin, waarvan ik me kan voorstellen, dat ze van interesse zijn. Wie andere delen nodig heeft, hoeft niet te aarzelen, maar mag ze per mail gewoon aanvragen. Ik zet de stukken dan hier openbaar.

Sprichwörter  |  Vokale und Goethe  |  Video Alles Lüge  |  Helmbrecht  |  Amoklauf Emsdetten 

overige media, niet getoont in Lunteren, wel in mijn gereedschapskist.

Video Jenseits von Eden (soortgelijk aan ‚Alles Lüge‘)  |  Wilhelm Busch Max und Moritz  |  Die Ärzte  Rebell  |  Video 5000€ Zukunft

Rio Reiser

Hier staat zijn kompleet oevre  (soms zijn op riolyrics.de de youtube-links mee aangegeven, als niet mail mij gerust, misschien kan ik helpen. Verder lijdt de link ‚Druckversion‘ boven rechts naar layoutversie voor uitprinten of tonen zonder alle rompslomp er omheen.)

Hier volgt mijn keuze voor een eerste kennismaking met zijn liederen. Klick op de titel gaat naar de tekst, de link (YouTube) gaat naar een bruikbaar versie van de song.

Wovon träumst du?  (YouTube)  |  König von Deutschland  (YouTube)  |  Für immer und dich (YouTube)  |  Haben wir gelacht (YouTube)  |  Halt dich an deiner Liebe fest (YouTube) |  Der Traum ist aus (YouTube)

Op locatie

Als jullie meer willen weten over wat Engelhardt voor scholen kan betekenen of graag op podia’s wil uitvoeren, hier mijn links naar onderdelen op deze webpagina (let op: deze links openen geen nieuw browservenster zoals alle overigen links. Om terug te komen naar deze pagina moet je dus het browservenster niet sluiten maar de terug-knop van je browser gebruiken.)

Duits Bloed  |  Ave Maria Montessori  |  ZeitBild, Kunstunterricht aus Holland  |  5000€ Zukunft  |  Ave Maria – mehr als ein Krippenspiel  |  mein Hölderlin  |  DCD / Dyspraxie

Teksten

In mijn presentatie noemde ik mijn teleurstelling over het inhoudelijke niveau van toets-teksten (HAVO examen 2012). Onderaan geef ik enkele voorbeelden van teksten die ik inhoudelijk boeiend vind. Of deze teksten nu geschickt zijn om opdrachten, toetsvragen of iets dergelijks aan te koppelen laat ik maar even aan de deskundigen over. Maar ik wil ze wel ter beschikking stellen.

Fahne oder Flagge  |  herrlich dämlich  en meer van Bastian Sick, een deskundig en lekker schrijvend taal-filosoof. Kijk in zijn webpagina onder de menu-items ‚Kolumnen‚, ‚Leserpost‚ en ‚Fundstücke

Rotkäppchen Amtsdeutsch – een bijzonder getransponeerde versie van het bekend sprookje.

Vorurteile D / NL – artikel uit ‚Focus‘

Marinus van der Lubbe en de ‚Reichstagsbrand‘ 1933 – Duitse wikipedia. Mijn vraag: wat was de familienaam van de beul? Antwoord: Engelhardt. Ik schrok me uit mijn sloffen toen ik dit las.

Meer?

Ik kom graag in contact met u en sta open voor individuele wensen en vragen.


La Palma, islas canarias  |  Het warme water in met Valerie  |  Nationaal Congres Duits  |  Efteling – der Traum ist wahr  |  Eventlocation Eltzhof  |  schwarz-weisse Kapuze  |  was ist Exformation?  |  Duits Bloed, Dutch, Deutsch in Holland  |  aus der Poesie entstand die Sprache  |  Hochzeit auf dem Eltzhof  |  Übersetzungen Hof van Saksen  |  ACT – Academy for Certified Talent  |  während der Fahrt das Getriebe wechseln  |  Het Fijne Kantoor – Software vom Feinsten  |  Helmbrecht