werde der du bist

Ik ben altijd op zoek naar uitdagingen en zinvol werk binnen de theaterwereld.

Als in Nederland woonachtige Duitstalige acteur kan ik het theater niet missen. Ik pionier graag en houd van organiseren, het liefst binnen een professionele organisatie.

Ik beschik over ruime ervaring als acteur in uiteenlopende theaters, als regisseur vooral voor jongerenprojecten, als auteur voor eigen producties en als producent. Verder komen de centen uit zelfstandig ondernemerschap voor opdrachtgevers uit het horeca-podium-segment.

Sinds 30 jaar heb ik bijna alle functies op, achter en naast het podium vervuld en ik ben ook nog stressbestendig, foolproof, sociaal, slim, snel, betrouwbaar, handig, inventief, altijd oplossingsgericht en dat zelfs creatief.

 

Vita, projekten en werkervaringen

2013

Op het Nationaal Congred Duits 2 presentaties gehouden over de mooi gesproken Duitse taal en over een meer speelse en daardoor enthousiast benadering van het Duits in het onderwijs.

Duits Bloed – de Duitse taal in het nederlandse onderwijs weer centraal stellen. Ik ga studeren en heb het doel nog dit jaar voor de klas te staan en over 2 jaar de 2de graads lesbevoegdheid Duits te halen.

2012

„Warum ist es am Brett so schön?“ Videoportet van een schaaktoernooi [meer]

2011-heden

public-relations voor de Efteling in Duitsland. E-Mail klantenservice en vragenbak via de Duitse website van de Efteling. Blog postings, creatieve input voor diverse acties omtrent Duitsers bekend maken met de Efteling (Grimm jaar 2013, YouTube clips etc.) [meer]

2011

diverse vertalingen voor shapefruit (Hof van Saksen etc)
Narrenschallen II, vernieuwde versie van Narrenschallen I (2007), optreden in Eltzhof – das Kulturgut, Keulen. [meer]

2010-heden

Duits-Bloed, ontwikkeling en uitwerking van een educatie-pilot voor het voortgezet onderwijs in Nederland: de duitse taal doormiddels van gedichten, poëzie en video’s vanuit het podium dichterbij brengen aan leerlingen Duits havo en vwo. meer

Hoofd public-relations voor Eltzhof Gastronomie und Veranstaltungs GmbH, restaurant, podium en eventlocation in Keulen. [meer]
Office ondersteuning voor de afdeling marketing van Solutia-Deutschland, maatwerk en to-the-point-oplossingen.

2009-heden

Public-relations voor Eltzhof – das KulturGut. [meer]

2010

Voice over in documentaire-reeks ‘Zwangsarbeiter’ voor Loretta Walz Video-Produktionen

2009

Bioscoop-reclame-spot voor NBTC (Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen). Deze spot ontving de derde prijs City-Reclame Europe op de ITB Berlijn 2010 [meer]

2008

‘Ave Maria’ meer dan een kerstspel, kindertheater-productie met 120 kinderen; met z’n allen een uur lang op podium in de stadhuishal te Arnhem. meer

2008-heden

Samenwerking met reclamebureau Shapefruit in Bad Neuenahr(D), vertalingen van teksten vanuit het Nederlands naar het Duits, coaching i.v.m. Duits-Nederlandse cultuurverschillen, lid creative-team duits-nederlandse toerisme-reclame.

2007-heden

Fürst von Arenberg Bühne und Hofschenke zu Mayschoss (een theaterrestaurant in een toeristisch wijndorp). Als pionier iets nieuws opzetten. Bedenker, oprichter, ontwikkelaar, directeur, programmeur en producent, auteur en uitvoerend acteur van historisch theaterstuk.

2007-heden

Samenwerking met Rita Baus Kulturproduktion, Bonn. Perscontacten, internetoptredens, teksten schrijven en PR. [meer]

2006-heden

Onwikkeling van en non-lineäire video-browser. 
Door videoscènes inhoudelijk navigeren. Breed inzetbaar van coaching tot handleiding.

2006

Melodramas Medea van Georg Anton Benda en Werther van Gaetano Pugnani in Amsterdam (Singelkerk) en Utrecht (Lutherse Kerk) met het Kunstorkest (Hans Lub)

2005

Ro-theater Rotterdam. Met Proust-vertaling naar de Berliner Festspiele. De vierdelige cyclus integraal vertaald naar het Duits en live ingesproken tijdens de uitvoeringen. Eerste prijs „Spielzeit Europa“ meer

2003-heden

Oprichting van eigen bedrijf Engelhardt Presentaties. Digitale en analoge presentaties, maatwerk-administratie-software, office-coaching, websites en databases-applicaties. 

2001

Helmbrecht-Festspiele Burghausen. Fondswerving en PR. [meer]

1997-heden

Projecten met jongeren in Nederland en Duitsland in kader van sociaal-cultureelwerk; theater- video- en internetprojekten. Bedenken en ontwikkelen van projecten, fondswerving en realisatie. Eerste Prijs video-producties van de Bundeszentrale für politische Bildung.

1993

verhuisd naar Arnhem

vanaf 1992

Acteur zonder vaste werkplek, wisselende contracten in diverse producties in Stuttgart, Berlin, Bremen, Bonn, Halle, Rotterdam etc. Gewerkt met Valentin Jeker, Kurt Hübner, Tony Dunham, Norbert Kentrup, Martin Lüttge, Holger Franke, Peter Sodann, Guy Cassiers, e.a. [meer]

1991-1992

Tourneetheater in Duitsland, regieassistent, productieassistent.

1988

Dorfspiel Mehring. Beiers amateur-evenement met 200 spelers en 6000 bezoekers.Uitvoerend project-coördinator, PR en stage-manager. 

1986-1992

Theaterhof Priessenthal. Reizend tenttheater-collectief. Acteren, schrijven, techniek, tentopbouw, organisatie van tournees door Duitsland en Europa.

1987

Klabauternacht in Hamburg. Complete organisatie van een nieuw evenement (carnaval was nog niet bekend in deze stad). Assistent-directeur. 600 medewerkers en vrijwilligers,15.000 bezoekers. 

1985-1987

Kampnagelfabriek Hamburg. Festival-organisatie, als assistent- directeur verantwoordelijk voor logistieke planning, voorverkoop en coördinatie van de technische staf.

1982 – 1986

Theater Rote Grütze, kinder- en jongerentheater in Berlin. Acteren, schrijven, regie, PR, organisatie, techniek, decor, chauffeur, publieksdiscussie, kortom: alle werkzaamheden die bij een ongebsubsidieerd theater horen.

1980-heden

Intensieve arbeid met gedichten en poësie, melodrama’s, lyriek, uitvoeringen en studies.

1978-1982


opleiding tot acteur aan Westfälische Schauspielschule Bochum
25 jaar werkervaring als acteur/verteller/vertaler bij uiteenlopende theaters in Duitsland en Nederland, zoals Neues Theater Halle, Schauspiel Bonn, ro theater Rotterdam en velen anderen.

1960

geboren in Bonn – Bad Godesberg

 Ik vind een scherpe focus op de dingen prachtig, als het maar niet iedere dag hetzelfde ding is.